Microsoft Word Multiple Choice Questions for Objective Exams

on Microsoft Word the 3rd May, 2010 7 comments

Microsoft Word 2003

Multiple Choice Questions with Explanation

Set 1

1. Which of the following command lets you set the vertical alignment?
1. Page Setup command from File menu
2. Page Setup command from Format menu
3. Paragraph command from Format menu
4. Font command from Format menu

Correct Answer: ans1
Explanation:
Layout tab of Page Setup dialog box contains options to set up vertical alignment.

Page setup Dialog Box with Layout Tab fronted
Page Setup Dialog Box Layout Tab

2. Minimum zoom percentage suppported by MS Word is
1. 10%
2. 15%
3. 25%
4. 4%

Correct Answer: ans1
Explanation:
Microsoft Word supports minimum 10% zoom.

Zoom List in MS Word
Zoom box in Microsoft Word

3. You can break the column by
1. Pressing Ctrl + Shift + Enter
2. Pressing Ctrl + Enter
3. Pressing Shift + Enter
4. Pressing Alt + Enter

Correct Answer: ans1
Explanation:
Column break can be inserted by pressing Ctrl+Shift+Enter. If you press Ctrl+Enter, it will insert page break and Shift+Enter will insert line break.

4. In MS Word you can insert hyperlink by
1. Pressing Ctrl+K or by choosing Hyperlink from Insert menu.
2. Pressing Ctrl+Shift+K or by choosing Hyperlink from Insert menu
3. Pressing Ctrl+K or by choosing Hyperlink from Format menu
4. Pressing Ctrl+Shift+K or by choosing Hyperlink from Format menu

Correct Answer: ans1
Explanation:
A hyperlink can be inserted by pressing Ctrl+K or choosing Insert >> Hyperlink.

5. The default lines to drop for drop cap is
1. 3 lines
2. 2 lines
3. 4 lines
4. 8 lines

Correct Answer: ans1
Explanation:
The default lines to drop for a drop cap is 3. Minimum lines to drop is 1 and maximum is 10 lines.

Drop Cap Dialog Box with Default Values

Drop Cap Dialog Box

6. The red wave underline in MS Word document indicates
1. Spelling errors
2. Grammar errors
3. Address block
4. None of these

Correct Answer: ans1
Explanation:
Spelling errors in a document is marked with red wave underline. Grammar errors are pointed out with green wave underline.

See the example below

Example of spelling error

7. In word-processing the task of changing the appearance of a document is
1. Formatting
2. Editing
3. Proofing
4. Inserting

Correct Answer: ans1
Explanation:
The task of changing appearance of a document is formatting

8. Which bar is usually located below the title bar that provides categorized options
1. Menu Bar
2. Tool Bar
3. Status Bar
4. Scroll Bar

Correct Answer: ans1
Explanation:
Menu Bar is usually located below the title bar. It contains the categorized options of an application.

MS Word Screen
MS Word Window Screen with Labels
Image Source: Exploring the Word Interface

9. Which of the following option is not in Insert menu?
1. Header and Footer
2. Footnote
3. Bookmark
4. Hyperlink

Correct Answer: ans1
Explanation:
Header and Footer is in View menu no in Insert.

Insert Menu in MS Word
Insert Menu
Image Source:The Insert Menu in Microsoft Word

10. Text boundary can be turned on and off from
1. Autotext from Insert menu
2. View tab on Options dialogue box
3. Text Boundary option from Tools menu
4. None of these

Correct Answer: ans2
Explanation:
Text boundary can be turned on and off from the View tab on Options dialogue box. Mark or clear the check box ‘Text Boundary’ under Print and Web Layout group in View tab of Options dialogue box.

View Tab of Options Dialogue Box
View Tab of Options Dialog Box
Image Source: http://www.melbpc.org.au

11. Which input device is not suitable to work with MS Word?
1. Keyboard
2. Mouse
3. Light Pen
4. Joystick

Correct Answer: ans4
Explanation:
Joystick is popularly used for gaming and is not suitable for word-processing tasks.

Joystick
Joystick
Image Source: Wikimedia

12. The insertion point in a table can be moved by using
1. Tab key
2. Shift + Tab key
3. Arrow keys
4. All of above

Correct Answer: ans4
Explanation:
All of the given keys Tab, Shift Tab, Arrow Keys can be used to move insertion point among cells in a table.

13. The four types of mail merge main document in MS Word are
1. Form letters, directories, catalogues and envelopes
2. Form letters, envelops and mailing labels, directories, and lists
3. Basic letters, envelopes, labels and lists
4. Form letters, envelopes, mailing labels, and directory.

Correct Answer: ans4
Explanation:
MS Word mail merge provides letters, envelopes, labels and directory as different types of main document.

Mail Merge Main Document Types
Mail Merge Main Document Types
Image Source: Mail Merge Labels in Microsoft Word

14. The word wrap features
1. automatically move text to the next line when necessary
2. appears at the bottom of the document
3. allows you to type over text
4. is the short horizontal line indicating the end of document

Correct Answer: ans1
Explanation:
The word wrap feature of wordprocessing applications moves text automatically to the next line when necessary.

Word wrap is the automatic breaking of text across lines. This feature is used to wrap text around a text box or a picture. Here, the text in a line automatically moves to the next line when its length exceeds the position of the right indent marker.
Read more about wordwrap Word Tutorial – Wordwrap in Word

15. Which page orientation you will select if you wish to print in wide format?
1. Landscape
2. Portrait
3. Horizontal
4. Vertical

Correct Answer: ans1
Explanation:
Landscape page orientation is suitable to print in wide format.

Page Setup Dialog Box to change page orientation

Page Setup Dialogbox to change page orientation

The default page orientation in Word is Portrait mode, and most of the time this is how you are going to want to set up your documents. Simply put, Portrait mode means the page is longer than it is wide. Sometimes, however, when you are working with charts or when you’re creating something like fliers, you’ll want to turn the page so the horizontal edge is longer than the vertical edge. Fortunately, Word makes it easy to switch to Landscape mode.
Continue Tutorial in About.com

16. You can use different page format within the same document by separating the differently formatted area with a
1. Section break
2. Document break
3. Line break
4. Format break

Correct Answer: ans1
Explanation:
Section Break lets you to apply different page format for different parts of a document.

When you start a document, there are no section breaks because the entire document consists of one section. A section break is the point at which you end one section and begin another because you want some aspect of page formatting to change.
You can divide a document into any number of sections and format each section the way that you want. Throughout this article, keep in mind that a section break acts as an embedded code that stores or maintains the properties of the section above it.
Follow this nice article about section break

17. To repeat the table heading in every page
1. From Table menu choose Row Height and Column Width
2. From Table menu choose Properties
3. From Table menu choose the Sort
4. From Table menu choose Heading Rows Repeat

Correct Answer: ans4
Explanation:
To repeat the table heading in every page From Table menu choose Repeat Row Heading.

Repeat Heading Rows Sometimes, what seems to be a difficult problem has an easy built-in solution. I ran into that recently with a Word table that was several pages long. Of course, I wanted to repeat the table’s header row at the top of each page. That way, readers didn’t have to return to the table’s first page to learn what type of data was in a particular column. I had to stop and think for a minute, as I couldn’t remember ever doing this before.

Customized menus make it easy to miss built-in features. If you don’t use the item occasionally, Word doesn’t display the item on the menu! It’s less than intuitive, but I went back to the Table menu and clicked the double arrow to display all the menu items and there it was — Heading Rows Repeat.

To use this feature, simply click inside the header row and choose Heading Rows Repeat from the Table menu. It couldn’t be simpler. Word then displays the heading row at the top of every page as long as the table continues.

Continue reading this tutorial

18. Which shortcut keys you will use to select all the text after current cursor position?
1. Shift + End
2. Ctrl + Shift + End
3. Ctrl + End
4. Ctrl + Shift + PageDown

Correct Answer: ans2
Explanation:
Ctrl + shift + End key selects all the text after current cursor position.

19. Which of the following is not a type of tab stop?
1. Bar
2. Decimal
3. Point
4. Left

Correct Answer: ans3
Explanation:
Point is not a type of tab stop. Please refer the image below:

20. To set equal width for columns we select
1. Equal Column Width from Table menu
2. Equal Width from Table menu
3. Columns from Format menu
4. Distribute Columns Evenly

Correct Answer: ans4
Explanation:
Distribute Columns Evenly option from Autofit option of Table menu can set equal width for columns. Please refer the image below:

Table Menu

Reblog this post [with Zemanta]


Hello fellow new.psexam.com Visitor, if you like this page, don't forget to vote for it !

Tags: , , ,

7 Responses to “Microsoft Word Multiple Choice Questions for Objective Exams”

  1. prakash Gautam says:

    computer operator ko lagi model questions rakhidinus na la

    [Reply]

    shkhanal
    Twitter: icttrends
    Reply:

    Dear Prakash,
    Please visit http://icttrends.com for preparation materials of Computer Operator Examination. I do not update this blog anymore.

    [Reply]

  2. Chhabilal Tiwari says:

    good knowledge & information ko lagi thanks sir……..

    [Reply]

  3. i am very grateful to you if you send me more objective questions on ms word, power point, and ms excel to prepare for my kerala psc computer operators exam

    [Reply]

  4. ravinder jit singh says:

    pl all the papers dos & ms word web side name

    [Reply]

  5. DEVEN GOKANI says:

    if possibal please send more msq of ms office in my email

    thanks for this

    [Reply]

Leave a Reply





CommentLuv badge